Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

O αρχαιολογικός χώρος του υψώματος "Μπεντένι-Κιάφα"


Στην κορυφή του υψώματος  «Μπιντένι–Κιάφα», περίπου δύο χιλιόμετρα δυτικά του οικισμού της Αγίας Ελένης που είναι κτισμένος στη νότια πλαγιά του βουνού Μάλι Μπιντέρι (880μ) σώζονται αρχαίες οχυρώσεις, κυκλώπειο τείχος και πολυγωνικό οχυρό κλασσικών χρόνων. Την ακριβή τοποθεσία με τις συντεταγμένες και χάρτη μπορείτε να βρείτε στο ΦΕΚ 365/Β/18-5-1994Η λέξη "Μπι(ε)ντένι" προέρχεται από την τουρκική λέξη Beden, η οποία σημαίνει "όργανο/σώμα" ή "φρούριο". Κατωτέρω παρατίθεται απόσπασμα του ΦΕΚ της απόφασης κήρυξης του υψώματος ως αρχαιολογικού χώρου.





Περισσότερο από έναν αιώνα πριν από την υπογραφή της απόφασης αυτής από τον τέως υπουργό Θ. Μικρούτσικο, ο ιστορικός-γεωγράφος Αντώνιος Μηλιαράκης στο έργο του «ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Νέα και Αρχαία του Νομού Αργολίδος και Κορινθίας», εν έτη 1886 έγραφε:


«Κυριωτέρα σκοπιά του ευρέος τούτου λεκανοπεδίου (σ.σ. της Τραχειάς) είναι το Μπεδένι (τουρκιστί Φρούριον) υψηλή ακρόπολις απότομος γύρω, ικανής περιοχής, εις δύο διηρημένη, προς Μ του Μάλιαζε, και περιβαλλομένη υπό αρχαιοτάτων τοιχών πελασγικής οικοδομίας, μαρτυρούντων ότι ενταύθα κατά την απωτάτω αρχαιότητα υπήρξε πόλις, ής το όνομα δεν διεφύλαξεν η ιστορία. Κάτω της ακροπόλεως προς Μ ρέει πηγή ύδατος. Εις τους πρόποδας της ακροπόλεως κείνται τα ερείπια τουρκικού πύργου, και χωρίδιον άλλοτε υπήρχε Μπεδένι καλούμενον, εγκαταλειφθέν και εγκατασταθέν δι ετέρου προς Α, του Μπάφι, συγκειμένου εκ δέκα καλυβών λιθοκτίστων….»









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου