Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Άγρια ζωή στην Ελλάδα: Ο λύκος

Εδώ και χιλιάδες χρόνια στοιχειώνει μύθους και θρύλους. Είναι ένα σύμβολο δύναμης και ελευθερίας. Yπήρξε το θηλαστικό με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση στη γη μετά τον άνθρωπο καλύπτοντας όλο το βόρειο ημισφαίριο. Σήμερα εξαιτίας της συστηματικής προσπάθειας εξόντωσής του έχει περιορισθεί σημαντικά σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα.

Ο λύκος εξαφανίστηκε από την Πελοπόννησο στο τέλος της δεκαετίας του ’30. Η γεωγραφική απομόνωση της Πελοποννήσου απέτρεψε την όποια μετακίνηση ατόμων λύκου από την ηπειρωτική χώρα συντελώντας σημαντικά στη μείωση και την τελική εξαφάνιση του είδους, σε αντίθεση με τους ηπειρωτικούς υποπληθυσμούς που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους πληθυσμούς της Αλβανίας, της FYROM και της Βουλγαρίας, συνιστώντας έναν ενιαίο πληθυσμό λύκου που εκτείνεται έως και την ανατολική Ευρώπη. Σήμερα υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 700 άτομα σε όλο τον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας βόρεια της Βοιωτίας. Σε αυτές τις περιοχές ο λύκος επιβιώνει σε μικρές και απομονωμένες ομάδες (αγέλες) οι οποίες διατηρούν μια αποκλειστική περιοχή. Το μέγεθος μιας αγέλης λύκου στην Ελλάδα αποτελείται κατά μέσο όρο από 3-4 άτομα, ενώ το εύρος ανά τον κόσμο είναι από 2 έως 40 άτομα.


Για τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με την εξάπλωση των μεγάλων σαρκοφάγων στην Ευρώπη επισκεφτείτε την σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή pdf το φυλλάδιο του LCIE στην έρευνα του οποίου συνετέλεσε η Καλλιστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου