Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

Σπάνιες φωτογραφίες αρκούδας με τα μικρά της στην Ελλάδα

Ήταν κάποια καλοκαιρινή βραδιά του 2012 που κατηφόριζα το δρόμο επιστρέφοντας από τον ορεινό παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου όταν εμφανίστηκε ξαφνικά και πέρασε κάθετα το δρόμο σε απόσταση αναπνοής από το αυτοκίνητο μία νεαρή αρκούδα. Η έκπληξή μου μεγάλη και ο ενθουσιασμός μου κάτι περισσότερο και από παιδικός για αυτήν τη σπάνια συνάντηση. Προφανώς τα ίδια συναισθήματα ένιωσε και ο φωτογράφος κ. Καπουργάς Κώστας που αποθανάτισε με το φακό του μία αρκούδα με τα μικρά της στο φυσικό τους περιβάλλον. Τις φωτογραφίες τις ανάρτησε στο προσωπικό του προφίλ στο fb μαζί με το παρακάτω κείμενο:
«Δεν πίστευα στα μάτια μου σήμερα κατά το σούρουπο που καθόμουν καρτέρι περιμένοντας να φωτογραφίσω έναν λύκο. Από μια συστάδα δέντρων ξεπρόβαλε αυτή η αξιαγάπητη οικογένεια.
Η συγκεκριμένη μητέρα αξίζει κάθε έπαινο. Σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, με αρκούδες να πυροβολούνται συνεχώς ή να σκοτώνονται στην άσφαλτο στο νομό Καστοριάς, αυτή κατάφερε να μεγαλώσει όχι ένα αλλά τρία μικρά. Για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω την τοποθεσία που τις φωτογράφισα. Είναι κάπου στον νομό Καστοριάς.
Τέτοιες εικόνες είναι σπάνιες τα τελευταία χρόνια και ο λόγος είμαστε εμείς μόνο εμείς. Πρέπει να κατανοήσουμε πως η φύση είναι το σπίτι μας, σκοτώνοντας κάθε μορφή ζωής που δεν μας “βολεύει” ή που ενδεχομένως θίγει τα συμφέροντά μας, είναι σαν να τραντάζουμε με ένα κομπρεσέρ τα θεμέλια του σπιτιού μας.
Επαγρυπνούμε, δεν εφησυχάζουμε ποτέ, θέλουμε τη φύση μας ακέραια. Θέλουμε η αρκούδα να συνεχίσει να υπάρχει στην Ελληνική ύπαιθρο. Η Ελλάδα είναι και δική της


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου