Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Άγρια ζωή στην Ελλάδα: Το τσακάλι

Το «χρυσό τσακάλι» (Canis aureus) ή αλλιώς «τσακάλι το κοινό» ανήκει στην οικογένεια των κυνοειδών και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία έχει το δεύτερο μικρότερο πληθυσμό (<1000 άτομα) στην Ελλάδα μετά από αυτόν του λύκου με την κατανομή του να εμφανίζεται γεωγραφικά ασυνεχής και κατακερματισμένη.
Στην Πελοπόννησο, ο συνολικός ελάχιστος πληθυσμός δεν ξεπερνά τα 229 τσακάλια με το 85% να εντοπίζεται στη νότια Πελοπόννησο και με επίκεντρο τη Λακωνία. Η Μεσσηνία παρουσιάζει την πιο ομοιόμορφη/συνεκτική κατανομή πληθυσμών, σε αντίθεση με την Αχαΐα όπου μικρές απομονωμένες ομάδες τσακαλιών  διασπείρονται σε όλο τον νομό. Στην Αργολίδα και την Ηλεία τα τσακάλια έχουν σχεδόν εκλείψει, ενώ σε Κορινθία και Αρκαδία εντοπίζονται οι βιότοποι που επλήγησαν περισσότερο από τις πυρκαγιές.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Καλλιστώ πραγματοποίησαν μία ενδελεχή καταγραφή των εναπομεινάντων πληθυσμών και των απειλών που αντιμετωπίζουν σε δύο σημαντικές περιοχές εξάπλωσης, στη Χαλκιδική και την Πελοπόννησο, εκτιμώντας ταυτόχρονα και την επίδραση που είχαν οι καταστροφικές πυρκαγιές των ετών 2006-2007. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση (συγκριτικά με την παλαιότερη απογραφή του 2000-2001) του πληθυσμού των τσακαλιών στη Χαλκιδική κατά 50% και διασκορπισμό σε 11 μικρές και τρεις μεγάλες ομάδες.  
Δυστυχώς το τσακάλι σύμφωνα με τη Νομοθεσία της Ελληνικής πολιτείας, περιβάλλεται από αδικαιολόγητη ασάφεια. Ενώ δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στη λίστα των θηρεύσιμων ειδών, δεν συμπεριλαμβάνεται επίσης ούτε στα προστατευόμενα είδη. Μέχρι το 1990 εθεωρείτο επιβλαβές είδος και μάλιστα μέχρι το 1981 όποιος προσκόμιζε τα πόδια του ζώου ως αποδεικτικό στοιχείο θανάτωσης του ζώου, έπαιρνε αμοιβή από το Δασαρχείο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την περίοδο 1974-1980 θανατώθηκαν πάνω από 7.000 άτομα.
Το τσακάλι δεν θεωρείται είδος κατά προτεραιότητα προστασίας για την ΕΕ, αφού περιλαμβάνεται στο παράρτημα V της Οδηγίας 92/43 ΕΟΚ για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Ωστόσο η ραγδαία μείωση του πληθυσμού σε διάφορα μέρη, όπως η Ελλάδα, καθιστά αναγκαία την αναβάθμιση του πλαισίου προστασίας του. Στο παγκόσμιο Κόκκινο Βιβλίο, βρίσκεται στην κατηγορία «Least Concern» ενώ στο αντίστοιχο ελληνικό βρίσκεται στην κατηγορία «Tρωτά», δηλαδή ως ένα είδος που θα κινδυνεύει με εξαφάνιση στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθεί ηχητικό ντοκουμέντο από τα τσακάλια της Μάνης λίγο πριν νυχτώσει...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου