Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Άγρια ζωή στην Ελλάδα: Η καφέ αρκούδα

      
Η εξελικτική πορεία 35 εκατομμυρίων χρόνων αποδεικνύει περίτρανα την προσαρμοστικότητα της καφέ αρκούδας, της οποίας ο πληθυσμός εξαπλώθηκε από τις μακρινές  στέπες της Ασίας και την τούνδρα της παγωμένης Αλάσκας έως τα μεσογειακά δρυοδάση. Μέχρι τα τέλη του Μεσαίωνα (15ος αιώνας) η καφέ αρκούδα ζούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη, όμως σήμερα ζει σε μικρούς και κατακερματισμένος  πληθυσμούς και κινδυνεύει  να εξαφανιστεί. Στην Ελλάδα έως και τον 17ο  αιώνα, η αρκούδα ζούσε ακόμη και στην Πελοπόννησο. Σήμερα έχει περιοριστεί σε δύο ανεξάρτητους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν επικοινωνούν γεωγραφικά μεταξύ τους, στη βόρεια Πίνδο και την κεντρική Ροδόπη.


      Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 350 - 400 περίπου (το ελάχιστο μέγεθος του πληθυσμού έχει υπολογισθεί σε 190-260 ζώα περίπου, με τάσεις ανάκαμψης σε ορισμένες περιοχές της Πίνδου) και αποτελεί το νοτιότερο τμήμα του Βαλκανικού πληθυσμού που δεν ξεπερνά τα 2.500 άτομα.  Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σταθερές ενδείξεις για παρουσία αρκούδας στον ορεινό άξονα Βόρα-Ολύμπου και στη Στερεά Ελλάδα μέχρι και την ορεινή Ναυπακτία, περιοχές όπου το είδος δεν είχε καταγραφεί τα προηγούμενα 70 χρόνια.
     Η αρκούδα αποτελεί τη συνέχεια μίας πανάρχαιας ζωής και οι μύθοι και οι παραδόσεις που γεννήθηκαν γύρω από αυτή χάνονται στα βάθη του χρόνου. Είναι ένα ζώο που δεν έχει φυσικούς εχθρούς, παρά μόνο τον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου